Christel Roemermann

Share

Geboren in Tegelen 1947, sinds 1979 woonachtig in Helden.
Tot 2012 ruim 35 jaar zelfstandig werkzaam geweest als tuinarchitect.

Jarenlang heb ik teken- en schilderlessen gevolgd bij Erik Kierkels in Panningen. In 2004 maakte ik kennis met het maken van grafiek bij Marieke Kruit, in haar atelier Hoeve Roozendael in Reuver. Sindsdien heb ik bij haar lessen gevolgd in verschillende technieken: etsen, linosneden, houtsneden, collagrafie en het maken van monotypes. Daarnaast nam ik deel aan workshops in Valkenswaard (lithografie), Kunsthochschule Essen (diverse technieken), bij Justin Wolters (monotypes), bij Helen Clarke in Perth, Australië (linosneden, reductietechniek).

Het maken van grafiek is voor mij een eindeloos plezierige bezigheid; spelen met lijnen en vlakken op papier, met kleuren of simpel in zwart-wit. Mijn inspiratie ligt veelal in de natuur waar vormen en kleuren zich vaak in verrassende en gecompliceerde beelden aan ons tonen. Vergeleken met het schilderen is het maken van traditionele grafiek een ambachtelijke bezigheid en veel uitdagender en spannender. Ik hou van het complexe proces waartoe je door diepdruk wordt verleid. En ik heb geleerd me over te geven aan de nukken van het zuurbad; de “ongelukjes” op de plaat. Soms een kadootje, soms niet.

Ik maak voornamelijk etsen, linoleumsnedes en collagrafie. Deze technieken nodigen uit tot experimenteren. Ik sta telkens weer versteld van de uiteenlopende effecten die een plaat in zich heeft door simpelweg te variëren met inktkleuren, plaattoon en papiersoorten. Ik ben er van overtuigd dat het voortdurende “omgekeerde denken” heel goed moet zijn voor je hersenen! Door de spiegelbeeld afdruk , en bij het maken van een aquatint het afdekken met zwarte lak , wat in de afdruk wit moet blijven etc. Dat geldt ook voor de tijdrovende reductie-techniek bij het maken van lino- en houtsnedes.